Pod znakiem dobrej żywności

ciastka królewskie

Województwo kujawsko-pomorskie jest regionem członkowskim Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego od stycznia 2012 roku. Główną ideą sieci jest stymulowanie rozwoju turystyki i lokalnej przedsiębiorczości, poprzez promocję lokalnych i regionalnych produktów żywnościowych, wytwarzanych z lokalnych surowców rolnych.

Charakterystyczne oznaczenie – biała czapka kucharska tzw. budyniówka z nożem i widelcem na błękitnym tle, wraz z opisem: „Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze” potwierdza, że wyróżnione nim produkty żywnościowe i potrawy charakteryzują się najwyższą jakością. Wybierając tak oznakowane produkty, nabywamy żywność związaną z naszym regionem – wytworzoną z surowców pochodzących z regionu Kujaw i Pomorza, z zastosowaniem tradycyjnych receptur i metod.

Członkami regionalnej sieci są małe i średnie firmy branży rolno-spożywczej – producenci i dystrybutorzy żywności, w tym gospodarstwa rolne, gospodarstwa agroturystyczne, przedsiębiorstwa rybackie, restauracje i inne punkty gastronomiczne oraz sprzedawcy hurtowi i detaliczni.

W ostatnich dniach grono członków powiększyło się o 8 kolejnych firm, które uzyskały prawo do posługiwania się marką sieci regionalnej, a wśród nich znalazła się Anna Florkiewicz (wyroby cukiernicze i piekarnicze), Brzozie (powiat brodnicki).

Pani Anna w styczniu 2015 roku zgłosiła ciastka królewskie na Listę Produktów Tradycyjnych, która prowadzona jest przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Przepis na ten znakomity, rozpływający się w ustach przysmak przekazywany był w okolicach Sośna z pokolenia na pokolenie. Każdy kto ich spróbował mówił: „prawdziwie królewskie ciastka”.

Teraz wraz z siedmioma innymi firmami trafiła do grona, które może posługiwać się marką sieci regionalnej „Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze”.

Regionalna sieć „Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze” liczy już 39 członków. Samorząd Województwa wspiera członków sieci regionalnej „Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze” poprzez organizację wielu działań promocyjnych. Dzięki temu członkowie zyskują dodatkowe okazje do promocji swoich produktów poprzez wspólny udział w targach, wystawach i wielu imprezach promujących dobrą żywność z regionu. Firmy zrzeszone w ramach sieci regionalnej mają możliwość zamieszczenia informacji o własnej działalności i ofercie na międzynarodowej stronie internetowej Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, a także w materiałach promocyjnych.

Na liście 39 członków oprócz firmy Pani Anny znajduję się również Wytwórnia Makaronu BIO Aleksandra i Mieczysław Babalscy w Pokrzydowie, powiat brodnicki.

Źródło: www.powiatbrodnicki.pl