Przedświąteczne spotkanie samorządowców

Przedświąteczne spotkanie samorządowców – przysmaki z Brzozia i Bobrowa, śpiewy ze Zbiczna

W toruńskim Dworze Artusa odbyło się tradycyjne spotkanie opłatkowe z udziałem samorządowców, parlamentarzystów naszego regionu, przedstawicieli Kościoła katolickiego, sektora biznesowego i instytucji społeczeństwa obywatelskiego.

Spotkaliśmy się tutaj, by przyjąć światełko betlejemskie jako znak ciepła, które powinno rozjaśnić nasze serca, aby być lepszym i w ten sposób zmieniać świat na lepszy. Życzę państwu, aby chronić to światełko nie tylko podczas świąt, ale przenieść je na każdy dzień nowego roku. Aby dawało nam poczucie bezpieczeństwa i pokoju, by wyzwalało w nas dobre cechy, które przecież wszyscy mamy, bo jesteśmy stworzeni na znak i podobieństwo Boga. Chodzi tylko o to, żeby kolejny raz w to uwierzyć. Życzę, żeby wszyscy przy wigilijnych stołach, przy których nie zabraknie nikogo bliskiego, po raz kolejny tę prawdę o sobie odkryli. Wesołych Świąt – powiedział podczas spotkania marszałek Piotr Całbecki.

Tradycyjnie wigilii samorządowej towarzyszyła wystawa stołów wigilijnych, które przygotowały członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z naszego regionu. W tym roku można będzie posmakować potraw przygotowanych m.in. przez:

Stowarzyszenie Gminna Rada Kół Gospodyń Wiejskich Bobrowo oraz Gminną Radę Kół Gospodyń Wiejskich Brzozie.

Wystąpiły także zespoły folklorystyczne: “Gniewkowianie” z Gniewkowa (powiat inowrocławski), “Jezioranie” z gminy Jeziora Wielkie (powiat mogileński), “Kruszynioki” z Kruszyna (gmina Włocławek) oraz “Wesołe Kumoszki” ze Zbiczna.

(wind)

 

Fot. – Gminna Rada KGW w Brzoziu zaprezentowała na wigilijnym stole: makowiec, keks, orzechowiec, pierniczki, łamańce z makiem, paszteciki z kapustą, pasztet z królika, karkówkę z grzybami, schab ze śliwkami, kotlety w kapuście, kaczkę faszerowaną, karpia faszerowanego, karpia w sosie, śledzie w winie, śledzie miodowo-jałowcowe, sałatkę śledziową,  roladę z łososia i zupę rybną. Po prostu stół się uginał.